A kép egy klikkentéssel nagyobb méretben megnyitható.

Hőgyes-Aujeszky–emlékplakett
ALKOTÓ: dr. T. Kubászova

A KÉSZÍTÉS IDEJE:
2003


MÉRET: 98x128 mm átmérő

LELŐHELY: magántulajdonban

arcképe (fénykép) * ravatala * temetési menete elindul * sírjánál * emléktáblája * szobra * emlékérem

A Magyar Zoonózis Társaság 2003-ban emlékplakettet alapított a magyar tudomány két olyan nagyságának emlékére, akik az egyik legfontosabb zoonózis, a veszettség elleni védekezés kimunkálásában világszerte elismert munkásságot fejtettek ki.
Hőgyes Endre (1847-1906) orvosdoktor, egyetemi tanár, az MTA tagja, a veszettség elleni oltás Pasteur-féle módszerét tökéletesítette és módszere évtizedeken át világviszonylatban is a legjobb immunizálási eredményeket szolgáltatta. A Budapesten 1890-ben felállított Pasteur-intézet első igazgatója volt.
Aujeszky Aladár (1869-1933) orvosdoktor, állatorvos, egyetemi tanár, az állatorvosi főiskola bakteriológiai intézetének vezetője 1907-től 1933-ig. A Hőgyes vezette Pasteur-intézetben, ill. az ugyancsak Hőgyes professzor vezetése alatt álló kórtani intézetben 1895-től 1901-ig dolgozott. 1902-ben írta le a pseudorabiest (álveszettséget) és különítette el a veszettségtől. Aujeszky nevét világszerte ez a később róla elnevezett betegség őrzi. Ő alkalmazta először a Högyes-féle hígításos módszert a háziállatok postinfectiós vakcinázására. Csontos Józseffel együtt elsőként használták a Kondo-féle oltóanyagot a kutyák veszettség elleni preventív immunizálására.
Az emlékplakettet és a vele járó oklevelet a Társaság választmánya évente egy vagy két, a humán egészségügy, vagy az állat-egészségügy területén tevékenykedő olyan személynek ítéli oda, aki aktív tagja a Társaságnak és elismert tevékenységet folytat a zoonózisok felismerésében, terápiájában, illetve az ellenük való védekezésben.
Az emlékplakett a Társaság tudományos konferenciáján kerül átadásra. Elsőként 2003-ban a választmány Szentgáliné dr. Csóri Erzsébet orvosbiológusnak ítélte oda az emlékplakettet.
A 98x128 mm átmérőjű, öntött bronz plakett dr. T. Kubászova orvosnő és szobrászművésznő alkotása, melynek előlapján bal oldalon Hőgyes Endre a jobb oldalon Aujeszky Aladár domborművű portréja látható, fejük mellett „DR. HŐGYES ENDRE (1847-1906)” illetve „DR. AUJESZKY ALADÁR (1869-1933)” felirattal és a művész „TK” monogramjával. A hátlapon a kitüntetett személy neve, az odaítélés évszáma, valamint a plakett sorszáma gravírozva található.(MMJ)